google-site-verification: googlefa84656fa69603df.html 5G zeg Nee | Living Earth
top of page

Kortom de 5 prangende vragen over 5G.

​

Vraag 1.  Wat is de 5G-technologie en is deze er al?

 

Tot het einde van 2017 was er nog geen echte definitie van hoe de nieuwe technologie eruit zou zien of hoe deze zou werken, maar dat deze zo snel mogelijk zou komen. De bestaande systemen waren te traag en de radiogolven waren te druk. Nu aan het begin van 2019 is er meer duidelijkheid over wat er moet komen en werkt de industrie druk aan de uitwerking daarvan. Het antwoord is tot nu toe dat het een systeem zal zijn van een kleine cel, ultrahoge frequentie of extreem hoge frequentie zenders (1 GHz tot 100 GHz) in een massale inzet door het hele land (in Nederland tot 700.000 nieuwe zenders) .

Er zijn nog geen werkende netwerken en vrijwel geen apparaten kunnen 5G gebruiken.

Er zijn geen 5G-telefoons en de eerste is mogelijk pas beschikbaar in 2019 (Samsung en Apple zitten ver achter op een aantal andere producenten en hebben misschien zelfs geen nieuwe telefoons tot 2020). Deze nieuwe telefoons worden in eerste instantie veel groter (negatief verkoopargument) dan de huidige generatie daar er een veel grotere zender nodig is.  De eerste basisproeven met een handvol zenders zijn aan de gang, maar het zijn zeer eenvoudige basis tests van apparatuur die misschien zelfs geen volwaardige netwerken kunnen of zullen worden.

 

Vraag 2.  Wat zal het brengen?

 

Absoluut veel hogere snelheden van gegevensoverdracht, veel grotere datapakketten, aanzienlijk meer connectiviteit (het aantal gadgets en verbonden apparaten) en vrij belangrijk het eerste echte lage latentie netwerk (een netwerk met vrijwel geen vertragingen in het systeem) waardoor realtime antwoorden mogelijk zijn - geweldig voor de gamers, drone-operators en essentieel voor zelfrijdende auto's). Elke kleine cel (zender) heeft maximaal 28 antennes die direct stralend zijn, wat betekent dat de zender direct op het verbindingsapparaat zal richten en niet overal op richt  in de hoop jou te vinden. Elke cel moet beschikken over krachtige gegevensbeheersystemen (supercomputers) en het volledige systeem moet enorme computerkracht hebben. Dit betekent zeer hoge (o.a energie) kosten en een zeer gecompliceerde kwetsbare infrastructuur!

5G . . .

wat moeten we ermee 

5 prangende vragen?!

Als we de media moeten geloven dan is 5G, de volgende generatie van het nieuwste mobiele telefoonnetwerk “ready to roll` en het liefst nog in 2019.

Wat weten we precies en wat weten we niet van 5G?

​

Ten eerste maken twee dingen de 5G technologische evolutie anders dan alle eerdere.

  1. het is veel gecompliceerder en duurder dan alle eerdere generaties!

  2. kan het voor het eerst zijn dat wij, als consument, het misschien niet echt willen?

De gebruikelijke media, industrie en politieke pusht met nieuwere, snellere, meer en betere datatransmissie leidend naar nog meer connectiviteit…..maar dit is niet echt opwindend voor ons, gewone burger, deze keer.

Net als gebruikelijk worden we overspoeld met reclame waarin de consument snel overtuigd dient te worden van dat dit is “wat we willen en dat we het nu nodig hebben”

 

Waarom?

Omdat dit een door de industrie aangedreven revolutie is, gericht op de toepassingen voor het Internet of Things, automatisering, robots, zelfrijdende auto's en drones. Een overstap die miljarden euro’s gaat kosten maar voor de consument die al meer dan voldoende dekking, bereik en snelheid heeft met het huidige 4G niet iets om extra voor te betalen?

Deze nieuwe generatie is dan ook niet voor de consument maar voor de industrie en zijn drang naar technologische groei en robotisering Ten koste van…?!

 

Dit brengt ons tot de echte zorg van diegenen die dit tot nu toe hebben gevolgd, willen we dat de supercomputers, kunstmatige intelligentie (AI), robots en IoT (internet der dingen) onze wereld feitelijk gaat leiden? Zijn we er klaar voor om de Cloud alles toe te vertrouwen zonder toezicht van de mens?

En natuurlijk, het aspect dat het meest wordt verborgen door de voorstanders van deze nieuwe stap, en hun steun, is het VEILIG? Wat zijn de langetermijneffecten op ons! Dit is een technologie die letterlijk op elke straathoek van elke stad in de wereld wordt geplaatst. Om de nog 20.000 te lanceren satellieten nog even buiten beschouwing te laten.

 

Dit zijn de brandende vragen waarop we antwoorden nodig hebben. En hoewel er veel informatie te vinden is is de vraag wat is waar en wat niet, wie of wat kunnen we geloven?, Waar zijn we op dit moment? Moeten we ons zorgen maken?

Digital social media

Vraag 3.  Zal het werken?

 

Een volledige dekking van het land met ultrahoge frequentie, millimetergolf, elektromagnetische straling  zal nieuw zijn voor al het leven, inclusief ons. Deze frequenties zijn gebruikt voor beperkte communicatietoepassingen (radar) en zijn daarom nog steeds beschikbaar, terwijl de lagere hoogfrequente bereiken overvol zijn. Maar deze ultrahoge frequenties hebben een groot aantal problemen die leiden tot de massale inzet van kleine cellen, omdat deze frequenties niet zo ver reiken en veel gemakkelijker geblokkeerd kunnen worden door eenvoudige dingen zoals gebouwen, bomen, vogels, mensen en regen . Dit alles moet worden opgelost door super-geavanceerde technologie die tot op zekere hoogte nog niet eens bestaat. Het zal dus nog enkele jaren duren en een hoop geld kosten om dit voor elkaar te krijgen.
Daarnaast sputtert momenteel het ministerie van defensie tegen daar zij een deel van hun bestaande radarnetwerk/frequenties moeten opgeven omdat de telecom industrie daar nu op aast. Welk belang gaat voor?

​

Vraag 4. Is het veilig?

 

Normaal gesproken wordt dit niet eens gevraagd daar een dergelijke uitrol logischerwijs vooraf getest en veilig bevonden zou moeten worden.

We nemen als bijna vanzelfsprekend aan en geloven dat, zelfs met de snelle inzet van moderne technologie, het allemaal adequaat is getest. Dat het veilig is onder de limieten die zijn vastgesteld door onze regering. Deze keer is er echter niet alleen een eerste glimp van zorg, er is een stortvloed van informatie, onderzoek en directe actie door bezorgde burgers, tal van internationale wetenschappers, artsen en wereldwijd mensen om te zeggen: "misschien gaan we deze keer te ver".

Is dit gerechtvaardigd? Jawel.

Niet alleen vanwege het toenemende bewijs, maar vooral omdat het 5G-netwerk een alles intensieve technologie zal zijn die elke hoek van ons land, onze maatschappij en onze wereld bereikt. Het is geen bewezen technologie, het wordt nog steeds uitgevonden terwijl je dit leest, en dus is het ook niet getest. Het zal ook niet getest worden op zijn veiligheid voor de mens of voor alles wat leeft, daar dit te veel geld en te veel tijd zal kosten….... Onze bedrijven, de industrie hebben deze technologische vooruitgang blijkbaar dringend nodig! Veel overheden gaan door de druk van de industrie en de argumentatie voor economische `noodzaak` (te) snel overstag.

 

Vraag 5. Hebben we het nodig?

 

Het 4G-netwerk is in de meeste landen van de wereld niet veel meer dan 2 jaar beschikbaar en een paar landen of gebieden wachten nog steeds op 4G-dekking. Het 4G-netwerk biedt een uitstekende snelheid en gegevensoverdracht voor vrijwel alles wat we nodig hebben in een moderne technologische wereld. Wat het niet kan doen, wordt nog steeds ontdekt en meestal opgelost binnen de 4G-technologie zelf, er is hier nog veel wat ze kunnen doen. Het is eigenlijk nog steeds een nieuwe en evoluerende techniek.

Dus wat is de haast om bij 5G te komen, om onszelf in de wereld van de ultra hoogfrequente millimetergolf technologie te brengen?

Een grote, groeiende groep is echt verbluft door de gekke redenen gegeven voor 5G.

Willen we al in een wereld van kunstmatige intelligentie, automatisering, robots, fabrieken zonder arbeiders, boerderijen en kantoren en zelfrijdende auto's, vrachtwagens, bussen en scheepvaart? Wil je al in een volledig geautomatiseerd huis wonen met robot bestelwagens of drones die alles aan de deur brengen?

Veel van het echte werk waarvoor een nieuw 5G-netwerk wordt gepropagandeerd kan
aanzienlijk goedkoper, veiliger worden uitgevoerd met veel minder energie, minder beveiligingsprobleem en gezondheidsrisico´s! Hoe?

Door normale koperkabels en glasvezelkabels waarvan de investering als is gedaan en er al een behoorlijke infrastructuur van is.

 

Wanneer worden we wakker?!

Het is onze keuze en niet die van een winstgerichte industrie en ook geen beslissing voor onze politici om te maken. Dit is een sociale, economische en filosofische discussie, geen technologische of wetenschappelijke discussie. Ben je klaar om betrokken te raken?

bottom of page