Eco-bouwen is
Natuurlijk bouwen
De levende stabiliteit van hout, de warme kleurkracht van klei, de verzorgende en vochtregulerende kwaliteit van leem en de natuurlijke charme van Tadelakt.
Leem als bouwmateriaal
Leem is een aards en puur product dat men 'in de grond' vindt. De natuurlijke kleur varieert van geelachtig tot goudbruin en roodbruin. Het kan – wanneer de praktische omstandigheden het toelaten – vaak relatief 'dichtbij huis' vanuit de grond gewonnen worden. Mede daarom behoort leem tot de oudste bouwmaterialen in de geschiedenis van de mens.
De samenstelling van pure leem varieert, al naar gelang de samenstelling van de bodem op een bepaalde plaats. Daardoor heeft niet alle leem de benodigde bouw-kwaliteit.
Afhankelijk van de samenstelling van de grond en de wijze van bouwen of afwerken wordt aan de pure leem nog zand, stro, kalk of cement toegevoegd, voor of tijdens het bouwproces, om de eigenschappen en de kwaliteit van het aardse materiaal te verbeteren of te verrijken.
Leem heeft van nature aangename eigenschappen:
-
het werkt vochtregulerend, d.w.z. het neemt vocht uit de ruimte of de omgeving op en staat dit weer af wanneer de vochtigheidsgraad in de ruimte of de omgeving daalt
-
het werkt warmteregulerend, d.w.z. het slaat warmte uit de ruimte of de omgeving op en staat dit weer af wanneer de temperatuur in de ruimte of de omgeving daalt
-
het is damp-open, d.w.z. het 'ademt'
-
het is brandwerend
-
het werkt geluiddempend
Leem sluit aan bij het streven om mens- en milieuvriendelijk te leven. In West Europa ligt de nadruk op toepassingen binnenshuis, aangezien het klimaat overwegend vochtig en nat is.
​
Leemstuc
Leemstuc is afgeleid van leem. Het is een natuurlijk stucprodukt. Het bestaat uit zand, klei, een natuurlijk bindmiddel en eventueel (natuurlijk) pigment.
Met leemstuc kunnen muren, wanden en plafonds decoratief worden afgewerkt.
Leemstuc kan daarbij gebruikt worden;
-
als een alternatief voor gangbaar stucwerk
-
als een aanvulling op gangbaar stucwerk
Met gangbaar stucwerk worden gipsstuc, spachtelputz, spack e.d. bedoeld.
Leemstuc kan handmatig en machinaal aangebracht worden op verschillende soorten ondergrond.
Met een lemen basislaag wordt de ondergrond voorbereid en/of geëgaliseerd.
Met leemfinish worden muren, wanden en/of plafonds op kleur gebracht.
Afwerking met leemstuc geeft woonruimten en werkruimten een behaaglijke en decoratieve uitstraling dankzij de natuurlijke samenstelling van het produkt, de sfeervolle tinten en de bijzondere texturen.
​
Stampleen en Leemstenen
De geschiedenis van de huizen- en tempelbouw leert dat één van de oudste bouwmethoden bestond uit het bouwen met aarde van onder de teeltlaag. Deze aarde was immers alom aanwezig en relatief gemakkelijk te winnen. In het Nederlands gebruikt men voor deze aarde de term leem.
Het massieve bouwen met leem kent twee technieken bij uitstek:
-
het aanstampen van leem in een mal of bekisting om muren op te bouwen: stampleem
-
het bouwen met lemen stenen of blokken: leemstenen
Stampleem
Stampleem bestaat grofweg uit zand, klei en silt.
De stampleem-methode kan in een vochtig of nat klimaat ...
-
binnenshuis ingezet worden
-
realistisch zijn en vooraf bepaalde maatregelen getroffen worden.- buitenshuis toegepast worden mits wensen en plannen
In woonruimten en werkruimten kan stampleem voor functionele toepassingen in het interieur worden ingezet.
Stampleem kan eventueel met leemstuc-producten worden afgewerkt.
Leemstenen
Leemstenen bestaan grofweg uit zand, klei en silt. Ze worden naar gelang de omstandigheden en mogelijkheden machinaal of met de hand gevormd. Daarna kunnen de stenen ofwel in de zon te drogen worden gelegd ofwel gebakken worden.
In woonruimten en werkruimten lenen ze zich voor de opbouw van dragende muren, wanden en warmte-geleidende muren/wanden/elementen waaronder kachels.
Tadelakt
Tadelakt duidt niet alleen op een specifieke stijl, maar ook op een afwerkings-techniek. Deze stijl / techniek wordt in Marokko veel toegepast.
De oorsprong van Tadelakt ligt in de omgeving van Marrakech. Men ontdekte er eeuwen geleden een kalksoort die zich leende voor de waterdichte, hygiënische en glanzende afwerking van diverse oppervlakken.
-
Tadelakt is een natuurlijk stucprodukt voor de decoratieve afwerking van droge, vochtige en natte ruimten: hall, woon-/eetkamer, studeerkamer, keuken, badkamer e.a.
-
Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren.
-
Met Tadelakt kunt u bijzondere decoratieve accenten in het interieur aanbrengen.
Stucco Lustro
De naam Stucco Lustro duidt eigenlijk op een oude decoratieve techniek. Deze techniek werd toegepast om marmer te kunnen imiteren en op verschillende oppervlakken marmer-effectente creëren. Om de gewenste effecten te bereiken, werden o.a. kwasten en penselen gebruikt.
Marmer was geliefd, maar was wèl een duur natuurprodukt. Met de Stucco Lustro-techniek kon men dit dilemma omzeilen.
De Stucco Lustro is een natuurlijk stucprodukt waarmee effecten gemaakt kunnen worden die aan marmer doen denken.
-
Stucco Lustro is een natuurlijk stucprodukt voor de decoratieve afwerking van droge en vochtige ruimten: woon-/eetkamer, studeerkamer, keuken, badkamer e.a.
-
Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren.
-
Met Stucco Lustro kunnen speelse effecten gecreëerd worden die aan marmer doen denken.
-
Stucco Lustro leent zich voor decoratieve accenten in het interieur.